Чистка в бТВ! Махат некадърниците, които я съсипаха

0

В Би Ти Ви посрещат Коледа, треперейки от страх от масови чистки. След тоталния крах на рейтинга през есенния сезон телевизията сменя и програмния си директор, и шефа на отдел „Човешки ресурси”, които са главните виновници са срутването на гледаемостта на някога най-голямата медиа у нас. Съответно се очакват уволнения на килограм и търсене на нови кадри и предавания с надежда за връщане на зрителския интерес.

За програмата вече ще се грижи Апостол Пенчев, който беше програмен директор и преди 9 години, а в последните пет работеше на същата позиция в конкурентната Нова тв. Именно той изстреля Нова в орбитата по рейтинг с точните си решения какво да се излъчва в медиата. С назначенията и уволненията в медийната група пък ще се занимава Дарина Петров, която е работила в разнообразни сектори, но не и в медийния.

Уволнението на досегашния програмен директор на Би Ти Ви – Христо Хаджитанев, най-вероятно е подготвяно отдавна, тъй като Апостол Пенчев подаде предизвестие за напускане на Нова телевизия още в началото на октомври. На овакантената от него позиция медийната група назначи близката до Маги Халваджиян Светлана Василева, която има история в Би Ти Ви много преди Пенчев. Сега пък става ясно, че той се завръща на старата си работа в първата частна национална телевизия в България, която по негово време беше безспорен лидер по рейтинг във всички часови пояси. Поемайки Нова тв, Апостол Пенчев успя и нея да изведе до лидерска позиция, регистрирайки рекордна гледаемост миналата пролет. Той накара Би Ти Ви да диша праха на предавания като „Хелс Китчън”, „Като две капки вода” и няколко български сериала. Явно това е направило впечатление на шефа Ралф Бартолайт, който е поканил бившия служител да се върне на старото си работно място. Говори се, че програмния шеф е бил съблазнен с доста апетитна заплата и уверения, че никой няма да му се бърка в решенията.

Досегашния програмен директор на Би Ти Ви Христо Хаджитанев остана на тази позиция в продължение на 3 години, които се оказаха най-слабите откъм гледаемост в цялата история на телевизията. Пухкавият, но фин мъж се оказа тотално неподготвен за този пост, а некомпетентността му и абсурдните програмни решения струваха десетки милиони за телевизията. Е, доволни от неговите решения бяха отделни продуценти, като например Иван и Андрей, чийто бивш служител е той. Техните продукции бяха добре посрещани и остойностени в Би Ти Ви, без значение какъв рейтинг реализираха или по-скоро не реализираха.

Хаджитанев наследи поста си от уволнената в края на 2020-а Маргарита Александрова, тръгнала си внезапно от Би Ти Ви заедно с тогавашния шеф на новините Венелин Петков. Последваха масови оставки на продуценти и репортери, които се преместиха в Нова телевизия. Под ръководството на Хаджитанев от екран бяха свалени хитови предавания като „Бригада Нов дом” и „Размяна на съпруги”, а на тяхно място влезе скандалното „Ергенът” – единственото добро решение на наалника. Рейтингът на стартиралите като тотален хит „Фермата” и „Сървайвър” пък внезапно падна въпреки инвестираните в тях милионни бюджети, а „Шоуто на Николаос Цитиридис”, в рекламата на което бяха налети огромни суми, непрекъснато се местеше в различни дни и часове, времетраенето му ту намаляваше, ту се разтегляше, докато накрая хората изгубиха навик да го гледат и се наложи телевизията да го спре. Всички тези неумели опити да се управлява програмата на телевизията нямаше как да останат без последици.

Причината за раздялата на Би Ти Ви с Христо Хаджитанев не е официално обявена, но най-вероятно това са падащите рейтинги. Досегашната шефка на отдел „Човешки ресурси” Наташа Кумчева пък сигурно е трябвало да поеме отговорността за масовото изтичане на кадърни служители, особено журналисти, от Би Ти Ви в Нова тв, което продължава вече три години. Според официалната информация на телевизията и двамата се разделят в телевизията по взаимно съгласие, което обаче не означава, че само са поискали да напуснат. Най-вероятно са им предложили обезщетения, за да си тръгнат без скандал, въпреки че поводи да ги уволнят за несправяне с работата не липсват. 

С новия шеф на програмата се очакват и нови предавания, което неминуемо води до смяна на екипите. Назначените в последните 3 години служители в телевизията треперят от ужас, че старите кадри може да се завърнат заедно с Апостол Пенчев. Логично, за да се освободят работни места за тях, ще трябва да има и уволнения. Почти всички в момента треперят за работата си и ще посрещнат празниците със свити сърца. Говори се, че с поста си може да се прости и Юксел Кадриев, който прави гаф след гаф като водещ на новините, а името му се забърка с грозна схема за незаконно живеене в общински апартамент. Най-вероятно Кадриев ще остане в телевизията, но като репортер.

Медийни наблюдатели обаче прогнозират, че много скоро Апостол Пенчев ще успее да изправи на крака повалената рейтингово и репутационно Би Ти Ви и вече очакват първите му стратегически ходове, пише „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки