Бесте Сабри е новата любимка на Хекимян

0

Диплома за висше образование от Шотландия и две години и половина работа в Би Ти Ви са достатъчни, за да обереш всички награди за журналистика в България. Това показва професионалният опит на новата водеща на новините в предаването „Тази събора и неделя” – Бесте Сабри. Тя е новата любимка на шефа на новинарите в Би Ти Ви Антон Хекимян.

Ако някой някога е правил наистина шеметна кариера из телевизиите в страната ни, която се развива със скоростта на светлината, то това е Бесте Сабри. 27-годишната брюнетка от Шумен е приета като стажантка в Би Ти Ви през декември 2020 г. – точно когато оттам изхвърча изненадващо уволненият бивш директор на новините и актуалните предавания Венелин Петков и на мястото му е сложен младият Антон Хекимян. Любопитно съвпадение на обстоятелствата изпраща в телевизията Бесте Сабри точно когато там се сменя цялото ръководство. Преди това момичето работи в радио „Шумен”, има изкаран кратък стаж в Нова телевизия през 2017-а и известен опит в списването на текстове за местен вестник в Абърдийн, Шотландия, където е учило. Първите й стъпки в Би Ти Ви са начало на стремително изкачване към върха, покорен за отрицателно време.

Повечето стажанти в Би Ти Ви чакат поне година, докато ги назначат на щат в телевизията. За Бесте Сабри обаче само 11 месеца са достатъчни не просто да получи договор, а и награда за репортер на годината. Тя е отличена за отразяването на събитията около пандемията. Още тогава става ясно, че я очаква блестящо бъдеще при Хекимян. Днес – година и половина след тази първа награда, Бесте или Бети, както я наричат приятелите, вече е обявена за Мис ТВ чар от Дарик радио, носителка е на отличие „Достойните българи” на в. „24 часа”, наградена е за чиста журналистика за репортажите си от опустошителното земетресение в Турция, бе забелязана дори за телевизионните награди „Свети Влас”. Тя се превръща в нещо като новата Мария Цънцарова, само че, за разлика от колежката си, получава тези награди едва ли не веднага след като напуска студентската скамейка. Трудно е да се посочи друг роден журналист, който е овършал професионалните отличия в страната ни с такава скорост, с каквато ги обира симпатичната Бети. Любопитно е, че получаването на всички тези отличия съвпадна с назначаването й за новинар през уикенда в предаването „Тази събота и неделя” преди две седмици. От Би Ти Ви съобщиха, че момичето няма да прекъсва и кариерата си като репортер и ще движи двете дейности едновременно.

Бесте Сабри може единствено да бъде поздравена с тези успехи, които постига месеци преди да навърши 28 години. Тя е родена на 28 септември 1995 г. в Шумен. Твърди се, че името й означава „музикална композиция”, а когато към него се добави наставка, ставало „творя”, „сътворявам”. В родния си град момичето завършва езикова гимназия – говори английски и немски език. Още като ученичка решава, че иска да работи в хуманитарната сфера. Колебае се дали да учи право, или журналистика. Второто надделява, защото й се струва по-интересно.

След абитуриентския си бал Бети заминава за Абърдийн, Шотландия, където учи журналистика, а после – и магистърска програма по международни отношения. Специализира един семестър в САЩ, после се връща във Великобритания и решава да кандидатства за стаж в емблематичната ВВС. „Бях стигнала до трети кръг, даже имах насрочено интервю. Но дойде пандемията, отложиха всички програми. Изборът ми да беше да остана една година, да се надявам на чудо и да започна почасова работа, или да се върна”, спомня си Бети. Избира второто. В родния си град започва работа в местния клон на Българското национално радио – радио „Шумен”.

За личния й живот не се знае много, но, изглежда, все още не е омъжена, няма и деца. Радва се на много ухажори, защото е хубаво момиче, но заради работата едва ли й остава много време за срещи. Постоянно е в командировки, има дежурства или се налага да ходи в телевизията извънредно. Доскоро Бети е имала куче, което обаче умира. Новата водеща преживява много тежко загубата на домашния си любимец, което обаче не пречи на професионалните й изяви.

Как след няколко месеца в провинциалното радио тя се е прехвърлила в Би Ти Ви и как от стажант само за няколко месеца става репортер на годината, историята мълчи. От телевизията твърдят, че Бети била страшен професионалист и проверявала всяка дума в репортажите си поне от 5-6 източника, за да е сигурна, че казва истината на своите зрители. Явно това е направило впечатление на шефа й Антон Хекимян, който й дава все нови и нови възможности за изява, а оттам към нея се устремяват и все повече награди. Други журналисти в телевизиите и за 20 години не успяват да съберат отличията, които Бети взе за две и половина. Какво й предстои занапред? Вероятно все големи неща, пише „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки