Направиха на пух и прах завещанието на проф. Вучков!

0

Известна столична балерина е новият собственик на апартамента на покойния проф. Юлиан Вучков. След кончината си през 2019 г. единственото имущество, което критикът завеща, беше малкото жилище в центъра на София.

Имотът от 64 квадрата се намира в стара кооперация на ул. „Христо Белчев“. Той бе наследен от актьора от Народния театър Михаил Петров, който е полубрат на покойния професор. Артистът го пусна за продан няма и година след кончината на Вучков, а чак сега става ясно кой е и настоящият собственик, пише „Ретро“.

Въпросната дама притежавала и друго жилище в същия блок. В момента тя не обитавала апартамента на Вучков, но го ремонтирала из основи, като според запознати в обновяването били вложени около 100 хиляди лева. Комшии на покойния водещ на „Размисли и страсти“ казват, че имало дори няколко кандидат-купувачи. Първо имотът бил купен от заможно семейство, после придобит от балерината на цена от приблизително 200 хиляди.

Около апартамента на Вучков преди дни отново пламна скандал в социалната мрежа фейсбук, след като за пореден път се появиха книги от личната библиотека на професора, които се продават в сайтове за онлайн търговия. Най-фрапиращото е, че повечето от тях са с лични посвещения към Вучков, при това от големи български автори, интелектуалци и журналисти. Първоначално за търговията с ценните книги бе упрекнат братът на професора, но впоследствие стана ясно, че той нямал общо. Още при ремонта и почистването на апартамента вещите на покойния водещ на „Размисли и страсти“, били изхвърлени от хамалите в специален контейнер пред кооперацията. Клошарите, които сноват наоколо, разграбили каквото могли оттам, а после продали за жълти стотинки. Така днес книжното наследство на проф. Вучков се е озовало в търговци на книги, които го продават на поне два пъти по-завишени цени от тези на кориците на творбите. Като рекламен трик за привличане на клиенти те използват и факта, че книгите са принадлежали към личната колекция на уважавания професор, както и че имат автографи.

Проф. Вучков бе закупил жилището си със свои спестявания по времето на соца и до последните си дни живееше там. Навремето лично тогавашният министър на културата Георги Йорданов му съдействал да попадне в кооперация, където живеели само видни дейци на културата. Всички обитатели на сградата по онова време са били персони от червения хайлайф и случайно озовали се там нямало. Приживе Вучков не бе изготвил завещание, но бе съобщил единствената си воля – колекцията му с книги да бъде дарена на Столичната библиотека, което не се случило. Публична тайна бе, че двамата с брат му Михаил, който се оказа негов единствен наследник, не бяха в добри отношения, а предсмъртната му заръка не била изпълнена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки