Грозно! БиТи Ви окраде Звездев!

0

БиТи Ви окраде грозно една от звездите, с които изгря в родния ефир още на старта си преди години. Това е готвачът Иван Звездев. Той водеше едно от първите кулинарни предавания в телевизията – „Бон апети”, а след това – и „Кухнята на Звездев”. Името на новото шоу на канала – „Вкусът на България”, е същото като на готварска книга на Звездев, която е на пазара от месеци, отбелязва „Уикенд“.

Ако БиТи Ви не е платила авторски права на Иван Звездев за заглавието на новото си кулинарно предаване, със сигурност трябва да го направи. Неоспорим факт е, че неговата книга е била на пазара много преди шоуто „Вкусът на България” да види бял свят. Ето защо телевизията или трябва да купи правата за заглавието от готвача, или да смени името на предаването си с нещо оригинално, измислено от хората, които работят по него. В противен случай може да се говори за плагиатство, а Звездев – да търси правата си в съда.

Като се изключи заглавието, „Вкусът на България” е шоу, каквото досега не е правено от българи. Водещата Мария Жекова, която победи в последния излъчен до момента сезон на „Мастършеф”, се среща с хора от селата, за да издирва традиционни рецепти, продукти и методи за приготвяне на храната. Нещо подобно правеше Андре Токев в „Ловци на храна”, само че той се съсредоточаваше и около историческите забележителности на конкретните селища, в които гостуваше. Докато Мария се интересува основно от кулинарията. Със заглавието на предаването си обаче тя и хората, с които работи, могат да бъдат обвинени в кражба от колегата на Жекова – Звездев.

Самият той напоследък не се появява по телевизията, но продължава да готви пред публика по събори и различни събития, свързани с кулинария. Освен това води рубрика в интернет, в която напоследък, също като Мария, представя оригинални рецепти от миналото. Едно от последните ястия, които е показал на своите последователи, например е от готварска книга от 1940 г. Така че в това отношение също има доста допирни точки между неговата рубрика и шоуто на Жекова. Разликата е, че, вероятно по финансови причини, Звездев не обикаля България, за да готви, а ползва собствената си кухня.

Предаването „Вкусът на България” тръгна на 24 септември с едночасов епизод, в който зрителите видяха къщата на водещата, после гостуваха в родопското село Осиково, а накрая – и в село Гела. Водещата им показа много ястия, но сготви само по две рецепти. Занапред предаването ще е наполовина по-кратко и ще върви всяка събота. Колко сезона ще има, не е ясно. Говори се, че засега е планиран само един – този, който се излъчва в момента. Но, ако рейтингът е добър, може да има и продължение.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки