Богаташка! Севда Шишманова спечели 5 милиона от солети, ето как

0

В ролята на хлебарка се е преквалифицирала Севда Шишманова след изритването си от поста на програмен директор в БНТ, научи „Уикенд”. Останала без работа, журналистката набързо се връща в родния Разград за да поеме управлението на хлебозавода „Млин 97”, който през миналия век е е приватизиран от баща й.

След раздържавяването, Сали Шишманов успява да изправи на крака закъсалото предприятие. Ключово е решението му да зареже хляба и кифлите, концентрирайки се само върху производството на солети. Именно тази фирма произвежда легендарните „Хрус Хрус”. Днес „Млин 97” е сред водещите производители, а продуктите му са ненадминати по качество. Причина за добрият вкус е и факта, че технологията се е е запазила непроменена от половин век – солетите се изпичат в каменни пещи, без никакви добавки или Е-та.

След смъртта на дядо Сали, собствеността в завода е наследена от Севда и брат й Адриан. След напускането на БНТ Шишманова става част от съвета на директорите във фабриката за солети. Благодарение на връзките и с хора от властта е спечелен европроект, с който са обновени поточните линии. Според запознати, имено журналистката е автор на идеята да се пуснат и солети с краве масло, вместо вредната палмова мазнина, с която са тъпкани продуктите на конкурентите. Резултатите са налице. За миналата година завода има над 5 млн. лева оборот, а за първи път солети са изнесени и в чужбина – за държави от Близки изток.

За Севда Шишманова производството на солети не е първото бизнес начинание. Още като студентка по българска фиология,  става вносител на кожени облекла от Турция. Бизнеса завърта със свой роднина от южната ни съседка, който не жали средства, за да се утвърди на българския пазар. Скоро след това Шишманова се сдобива с една от първите спортни коли в София на известна японска марка, пише „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки