На червено! Фънки и Амебата затриха бизнеса си, мъчат се да го съживят

0

Двама от доскоро най-влиятелните играчи в родния шоубизнес са станали персона нон-грата в банките в страната ни, пише „Уикенд”. Това са Димитър Ковачев-Фънки и неговият съдружник Иван Несторов-Амебата. Вече трета година бизнесът им с големи концерти буксува заради пандемията. В същото време промоутърите били затънали в дългове, които не изплащат. Те се опитвали да съживят бизнеса си, но за целта им трябват нови кредити, които няма кой да им отпусне.

Големите проблеми на двамата съдружници започват малко преди пандемията – през 2019 г., когато от организацията за управление на авторските права „Музикаутор” алармират, че фирмата им „София мюзик ентерпрайсис” дължи огромни суми за авторски права. Натрупаните дългове са за стотици хиляди лева. Точно по времето, когато тази информация е разгласена, е създадена нова фирма „София мюзик ентерпрайсис”, чието име на латиница вече се изписва по различен начин – с правописна грешка. Адресът е нов, но сайтът, който е посочен в документите, е същият като на старата компания, а имената на Фънки и Амебата вече не фигурират никъде. В съвета на директорите са посочени непознати за широката общественост имена: Цветомир Добрилов, Пламен Стоянов и Иван Вукадинов. Според слуховете, новите директори са били в тежко финансово състояние, когато са оглавили промоутърската компания, довела в страната ни световни звезди като Мадона, Стинг, Кайли Миног, Лейди Гага и още много други.

Малко след създаването на новата фирма започва пандемията и бизнесът с концертите замира. Източници на „Уикенд” издадоха, че Амебата започнал да обикаля банките, за да търси кредити, но навсякъде получавал един и същи отговор: „Не!”. „Той има лоши кредити и няма кой да му даде още пари”, твърдят запознати. Говори се, че промоутърът предлагал на банките да обезпечи евентуалните си нови кредити с договори за предстоящи концерти, за които обещавал да донесат много пари. Един от тези договори бил с братята на Майкъл Джексън, които действително трябваше да дойдат за концерт в страната ни преди доста време. В условията на мерки срещу пандемията обаче на подобни договори с изпълнители се гледа меко казано с недоверие, твърдят още нашите източници. Опитът показва, че банките имат основание за подобен скептицизъм, защото въпросният концерт трябваше да се проведе още през септември 2020 г., а до ден днешен не е проведен. Последната информация за момента е, че ще го правят този септември – 2 години след първоначално обявената дата.

Фирмата на Фънки и Амебата трябваше да доведе в София и „Форинър”, но заради войната в Украйна групата отмени изявите си не само у нас, но и в Румъния, Литва, Латвия и Естония. Събитията, които компанията планира до октомври, засега са основно бутикови – в клубове, като има и едно в зала 1 на НДК и две в античния театър в Пловдив. За братята на Майкъл Джексън и обявено, че ще пеят в „Арена Армеец”, но засега има доста непродадени билети, макар че ги предлагат от 2 години.

Според слуховете, в момента Амебата е във финансов колапс. Фънки пък разчитал основно на хонорарите си от телевизионни участия. Освен това той се завърна ударно на сцената като басист. Говори се, че не печелел никак зле, но въпреки това банките не гледали на него като на надежден клиент. Затова отказвали да му отпускат кредити.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки