Тотален обрат! Кали къса с чалгата!

0

След повече от 20 години успешна кариера в поп-фолка, едно от емблематичните му имена взе решение да се раздели с него! В последната половин година,Кали се отказа от всякакви изяви и доходоносни ангажименти и заедно с група  изявени музиканти създаде “КАЛИГРАФ“.

Какво е КАЛИГРАФ? 12 музиканти, 9 инструмента, 1 зала, над 150 часа на подготовка и репетиции и огромно количество творческа енергия,  за да се роди един музикален проект без аналог, в стил без аналог у нас! Създателите му го  определят като Болкан Латин Джаз, а самата Кали споделя: „Създаваме нещо уникално, защото не имитираме и не подражаваме на никого. Внасяме стилово разнообразие, което носи отпечатъка от дългогодишния опит на всеки един от нас. Да намеря съмишленици беше най-трудната част! От там на сетне всичко тръгна по вода Вярват в мен, защото са водени от същата страст, която води и мен – музиката, която извира от душата!Знам, че  публиката ще  усети енергията, която влагаме в това, която правим.“

Проектът включва 15 авторски композиции на основата на етно-латино-джаз музиката. Това са вече издавани през годините песни от репертоара на Кали, но с напълно нови аранжименти, дело на музикантите от група БМХ, във вече споменатия стил. Претворени до неузнаваемост, по калиграфски изпипани и усъвършенствани в месеци репетиции. Крайният резултат е абсолютно неочакван и невероятен, присъствалите на репетициите са изумени.

Музикантите, коитоКали събира около себе си  са хора, които не се ограничават в конкретни стилове и не са водени от предразсъдъци. Всички са с музикално образование и с дългогодишен опит на концертна сцена. Работили са със знаменитости, направили българската музика достъпна в целия свят! Сред тях са: китаристът Ники Антов, който дълги години свири в оркестъра на българското радио, както и на много индивидуални концерти с покойната Ваня Костова, и още много други джаз проекти: тромпетистът Сандо Сандов – дългогодишни концертни изяви с група „Уикеда“ и още други етно-джаз проекти; пианистът Виктор Николов, с много изяви в областта на джаза и класическата музика, предимно в чужбина; барабанистът Евелин Методиев, участвал в десетки концерти с  музиканти като Теодосий Спасов, Ибряма, Атешхан Теофиков, Васил Пармаков и др. Проектът може да се нарече и международен, най-малкото заради участието на перуанец и ирландец в него. А съшо и заради амбицията на Кали по-натам да излязат и извън България.

Изборът на Кали да върне джаз елементите в музиката си съвсем не е случаен. Галина Иванова започва кариерата си на 15, когато неочаквано се оказва, че трябва да замести певица, която не се явила за участие на сватбено тържество. Оркестрантите са запленени от гласа й и я канят да стане тяхна вокалистка. 18-годишна приема ангажимент за работа във Виена, където прекарва периода 1993 – 1994 г. Кали смята, че за тази година и половина се е изградила като певица. Има изява  по националната телевизия ORF2. В австрийската столица се научава да свири на китара и баглама и посещава уроци по джазпеене при композитора Александър Пантеловски. Кали е работила за доста музикални компании. Първите албуми от 1998 година са записани от „БМК“, има издаден албум от 2002 година със „Съни мюзик“, в периода 2004 до 2008 година с „Ара Мюзик“, а след това и с „Пайнер“ до 2020 година, когато напуска музикалната компания.

Характерна и уникална не само като глас, но и като присъствие и имидж, звездата на поп-фолка решава радикално да смени посоката. Тази идеятасе ражда още преди 2 години, но няма общо  с  пандемията. „Винаги съм искала да пея с бенд зад гърба си, но клубовете, в които  работех, предпочитат дискотечен саунд, който е трудно постижим за жива банда. Аз съм от хората, които следват мечтите си докрай. Предпочитам акустичния саунд пред програмирания. Крайната цел е музиката да ми носи наслада и удоволствие и ето го резултата – Калиграф!“- разказва самата Кали.

На феновете си тя иска да каже следното: „Не се разграничавам от досегашната си кариера. Просто продължавам в друга посока! Надявам се, че ще ме последвате и ще бъдем заедно в това  ново музикално начинание и ще сте мой коректив! Аз се вслушвам във феновете си. В края на краищата правя музика, за да я споделя с всички, които искат да я чуят!

1 април е датата, на която публиката за първи път ще се срещне с Новата Кали. Мястото е клубът, известен  с най-добрия звук в София –  Мюзик Джам.  Освен различно, Калиграф е и едно доста смело начинание! „Кой се осмелява в днешно време да събере на сцената 12 музиканти и певци ? Кой би инвестирал в нещо абсолютно непознато и неочаквано? Кой би си тръгнал от гилдия с толкова ангажименти и би поел този риск единствено  в името на музиката? Ние!“ – обявява Кали и кани феновете на музиката на едно събитие, което ще даде храна за всички сетива. Освен на музиката,гостите на Калиграф ще се насладят на подбрани напитки, коктейли и някои сладки изкушения, приготвени специално за повода.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки