Какво е Chest Rig?

0

Подобряването на тактическото оборудване е неразривно свързано с подобряването на стрелковото оръжие и тактиката във военното дело. И интересно как новите изисквания и технологии успяха напълно да променят неговия облик. Като например популярната вече опция за функционален нагръдник Chest Rig.

Какви са неговите характеристики и предимства?

Но нека да започнем малко по-отдалеч. През първата половина на 20 -ти век основните материали за тактическо оборудване бяха кожа и брезент, фитингите – изработени от стомана. По време на Втората световна война, за да се спестят пари, започва да се използва изкуствена кожа, но това е по-скоро принудителна мярка, отколкото функционално решение.

След 60-те години на 20-ти век започват да се появяват нови материали: найлон и алуминиеви сплави. И накрая, синтетиката изцяло замени брезента и кожата, а пластмасата – метала. Текстилната закопчалка стана широко разпространена (като закопчалка за раници, регулиране на разтоварващите системи). Кордура и други подобни полиамидни тъкани (обикновено 1000 ДЕН) замениха конвенционалния найлон. А появата и на нови модели оборудване (най-вече раници, нагръдници Chest Rig) вече ясно и категорично оформи съвременния тактически дизайн.

Напоследък има тенденция да се комбинират тактически жилетки и системи за товари, което се дължи на все по-широката употреба на лични бронежилетки – не само от военните, но и от граждани.

Системата за товари Chest Rig

Става въпрос за ай-често срещаната разтоварваща система от първата половина на 20 -ти век, която се превърна в класика. Първоначално тя е представлявала кожен или платен колан – платформа за закрепване на паласки и поддържащи колани. Паласките са били изработени от кожа или брезент и прикрепени към колана с обикновена примка или стоманени куки (по американската система). Като правило, към тези разтоварващи системи има и раница, която може да бъде прикрепена или пък да е със свои собствени презрамки.

Гръдна платформа Chest Rig

Структурно гръдната платформа се състои от основен панел, върху който са пришити или могат да бъдат прикрепени модулни джобове. Има и презрамки, които обикновено се кръстосват отзад, и колан, който фиксира платформата отдолу.

Напоследък гръдните платформи станаха много популярни поради лекотата на тяхното използване.  

Появиха се много модели, които се отличават с функционален и стилен с дизайн и модулност. Нагръдниците със слотове позволяват да се носи леко и неусетно доста сериозно количество боеприпаси, което е много удобно, особено при работа с превозни средства.

Имаше такава гръдна платформа Chest Rig, която представлява малък панел между презрамките, над основната платформа. Благодарение на този панел е възможно да се прикрепи броня към нея, като по този начин се увеличава нейната функционалност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки